Jeukende Bultjes- De Meest Voorkomende Oorzaken

jeukende bultjes

Jeukende bultjes kunnen op het gehele lichaam voor komen. Iedereen heeft wel eens last van rode bulten die jeuken. Maar wat kan de oorzaak zijn van de jeukende bultjes. Meestal zijn de bultjes onschuldig en verdwijnen ze binnen een paar dagen tot weken.

 

jeukende bultjes

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van jeukende bultjes

 

  • Allergie. Het kan zijn dat je gevoelig bent voor iets wat je hebt gegeten of doordat de huid in aanraking is gekomen met een stofje waarvoor je gevoelig bent. Het uit zich in bultjes die verschrikkelijk jeuken. Wanneer je gevoelig bent voor iets dat je hebt gegeten, krijg je vaak uitslag over het gehele lichaam. Wanneer je allergisch bent voor een stofje waarmee jouw huid in aanraking is gekomen, zie je vaak rode bulten op de plek waar het heeft plaats gevonden. Denk bijvoorbeeld aan een nikkel allergie. Wanneer jouw lichaam niet meer in aanraking komt met de stoffen en/of voedingsmiddelen waarvoor je allergisch bent, zullen de klachten langzaam aan verdwijnen.
  • Droge huid. Een huid heeft veel te verduren. De huid de eerste die merkt dat jij een tekort hebt aan vocht. Daarnaast kan te vaak wassen met zeep, ervoor zorgen dat de natuurlijke vetlaag van de huid zich niet goed kan herstellen. Een droge huid vergroot de kans op rode bulten.  De huid wordt gevoeliger voor irritaties en zelfs voor infecties.
  • Scheren. Door scheren tegen de haarrichting in, kunnen de haarvaatjes verstopt raken. De huid raakt geïrriteerd en er ontstaan rode bultjes. Het kan zelf gebeuren dat de haarvaatjes gaan ontsteken. De huid kan ook geïrriteerd raken door het scheren zelf. Dit gebeurt vaak wanneer je droog scheert, bijvoorbeeld met een scheerapparaat. De huid kan gevoelig zijn en daardoor snel geïrriteerd raken.
  • Verstopte haarvaatjes. Ook zonder scheren kunnen haarvaatjes verstopt raken.  Haarvaatjes kunnen ook verstopt raken door strakke kleding en door vette zalf en crème die de haarvaten afsluiten. Deze haarvaatjes kunnen gaan ontsteken doordat schimmels en/of bacteriën onder de huid gaan broeien. Dit kan ervoor zorgen dat je last krijgt van jeukende bultjes.
  • Warmte uitslag. Vooral in de zomer komt warmte-uitslag vaak voor. Maar het kan ook voorkomen door verblijf in een warme ruimte. Bij warmte uitslag raken de zweetkliertjes verstopt. Je lichaam kan zijn vocht niet meer kwijt. Dit vocht hoopt zich op onder je huid. Daardoor ontstaan er witte of rode bultjes. Deze bultjes kunnen gaan irriteren en daardoor gaan jeuken.
  • Insectenbeten. Insectenbeten en –steken zorgen voor rode, jeukende bultjes. Hoe de bult eruit ziet ligt aan welk insect jou gestoken of gebeten heeft. Het zijn niet alleen wespen, bijen, muggen, mieren, teken en horzels die bijten of steken. Heb jij er ook al eens gedacht dat vlooien, bedwansten, luizen, schurft ook kunnen bijten en voor veel overlast kunnen zorgen.
  • Irritatie door planten. Sommige planten kunnen bij aanraking zorgen voor een reactie. Dit uit zich in jeukende bultjes. Het kan ook zijn dat jij gevoelig bent voor een bepaald stofje dat de plant uitscheid. Daarom krijg je een allergische reactie. De bultjes verdwijnen binnen een aantal uren tot dagen.
  • Gordelroos wordt veroorzaakt door een virus die zorgt voor een plotseling opkomende pijnlijke huidinfectie, dat zich uit in rode plekken en vochtblaasjes. Gordelroos wordt door hetzelfde virus veroorzaakt als dat bij kinderen waterpokken veroorzaakt. Na een aantal dagen ontstaat er heftige jeuk. Gordelroos is besmettelijk.
  • Netelroos is een jeukende huiduitslag die zich uit in licht getinte gezwollen vlekken. Mensen kennen netelroos ook onder de naam galbulten. Netelroos is niet besmettelijk. Eerst zal de huid rode bulten laten zien, die daarna veranderen in de licht getinte vlekken. De bulten die je krijgt als je huid in aanraking komt met brandnetels lijken sprekend op de bulten die je hebt bij netelroos. Iedereen krijgt in zijn leven wel eens te maken met netelroos. Het verdwijnt vaak binnen een aantal uur tot een aantal dagen.
  • Lichen planus is een ontstekingsreactie van de huid en slijmvliezen. Het uit zich in paarse-rode bultjes die aan de bovenkant plat zijn. De aandoening is niet besmettelijk en niet erfelijk. De bultjes zijn vaak klein, maar kunnen samenvloeien of groter worden. Deze bultjes kunnen veel jeuk geven. Meestal gevallen van lichen planus genezen binnen 2 jaar spontaan.

 

Zorg goed voor je huid om de kans op jeukende bultjes te verkleinen.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren?